RELAKSASI FASILITAS TIDAK DIPUNGUT CUKAI MMEA KADAR RENDAH DIKEMAS UNTUK PENJUALAN ECERAN

Authors

  • Aditya Subur Purwana POLITEKNIK KEUANGAN NEGARA STAN
  • Muh. Sutartib Direktorat Jenderal Bea dan Cukai - Kementerian Keuangan

DOI:

https://doi.org/10.31092/jpbc.v5i1.1153

Abstract

The trading of low-level alcoholic beverages (kombucha and kefir) has recently become massive. The Excise Law states any level of alcoholic beverages may lead to enforcement actions (Excisable Goods). Kombucha and Kefir are mostly produced by household-scale industries and packaged for retail sales. The Excise Law has facilities that are not subject to the Unimposing of the Excise. This study aims to analyze the position of low-level alcoholic beverages, especially its relationship with the implementation of the Excise Law. Using qualitative-interpretative methods, with data/observations for the years 2020-2021. Using secondary data in the form of sales of kombucha and kefir sourced from the Indonesian marketplace. With the type of ratio scale quantitative data. The results indicated Kombucha and kefir for retail sales packaging are Unimposing of the Excise. The short-term solution to legalize the business of making low-level alcoholic beverages is to comply with Unimposing of the Excise according to international best practice and also in line with the Indonesian Council of Religious Scholars which states that fermented beverage products containing alcohol are less than 0.5% legally halal if medical harm. The long-term solution is to reconstruct articles in the Excise Law relating to the alcoholic beverages definition as well as articles relating to free excise and exemption from excise through amendments to the Excise Law.

Keywords: Alcoholic Beverages, Excisable Goods, Kefir, Kombucha, Unimposing of the Excise

Perdagangan minuman yang mengandung etil alkohol (MMEA) kadar rendah (kombukha dan kefir) akhir-akhir ini semakin masif. UU Cukai menyatakan MMEA dalam kadar berapa pun merupakan barang kena cukai (BKC). Kombukha (kombucha) dan kefir sebagian besar dihasilkan industri skala rumah tangga, namun dikemas untuk penjualan eceran. Dalam UU Cukai terdapat fasilitas tidak dipungut cukai sesuai kriteria. Penelitian ini bertujuan untuk menganalisis posisi MMEA kadar rendah, terutama hubungannya dengan implementasi UU Cukai di lapangan. Metode yang digunakan adalah kualitatif-interpretatif, dengan data/pengamatan selama tahun 2020-2021. Data sekunder yang digunakan berupa jumlah penjualan kombukha dan kefir yang bersumber pada marketplace Indonesia dengan jenis data kuantitatif skala rasio. Hasil analisis menunjukkan bahwa kombukha dan kefir dikemas untuk penjualan eceran sehingga tidak termasuk kriteria fasilitas tidak dipungut cukai. Solusi dalam jangka pendek untuk melegalkan usaha pembuat MMEA kadar rendah adalah relaksasi ketentuan tentang tidak dipungut cukai sesuai best practice internasional. Selain itu, selaras dengan Fatwa MUI yang menyatakan bahwa minuman hasil fermentasi yang mengandung alkohol dengan kadar kurang dari 0,5%, hukumnya halal jika secara medis tidak membahayakan. Solusi jangka panjang adalah merekonstruksi kembali pasal-pasal dalam UU Cukai yang berkaitan dengan definisi MMEA, cukai tidak dipungut maupun pembebasan cukai melalui amandemen UU Cukai.

Kata Kunci: barang kena cukai, kefir, kombucha, MMEA, tidak dipungut cukai.

References

Abou Ayana, Ibrahim A. A. & Saber, Wesam I. A. (2016). Optimization of Milk Type and Physical Factors for Reduction of Alcohol Content in Kefir. Journal: J. Food and Dairy Sci., Mansoura Univ., Vol. 7 (3), March, 2016: 161-166.

Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau in the United States of America. (2015). http://www.ttb.gov

Arthur, Rachel. (2018). What-exactly – is “alcohol free? Retrieved from https://www.beveragedaily.com/Article/2018/05/08/UK-consultation-for-low-and-no-alcohol-descriptors on February 2, 2021.

Balai Besar Penelitian dan Pengembangan Pascapanen Pertanian. (2007). Kefir, Susu Fermentasi dengan Rasa Menyegarkan. Bogor: Warta Penelitian dan Pengembangan Pertanian Vo. 29, No. 2: 12-14.

Brent A. Bauer, M.D. (2020). What is kombucha tea? Does it have any health benefits? Retrieved from https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/consumer-health/expert-answers/kombucha-tea/faq-20058126 on March 7, 2021

Cnossen, S. (2005). Theory and Practice of Excise Taxation. Smoking, Drinking, Gambling, Polluting, and Driving. Oxford University Press.

Devita, M., Risqiati, A. & Pramono, Y.B. (2019). Pengaruh Lama Fermentasi Terhadap kadar Alkohol, Lemak, Nilai pH, dan Total BAL Kefir Prima Susu Kambing. Fakultas Pertanian dan Peternakan, Universitas Diponegoro, Semarang.

Dufresne, C. & Farnworth, E. (1999). Tea, Kombucha, and health: a review. Journal: Food Research International 33 (2000) 409-42.

Direktorat Jenderal Bea dan Cukai. (2020). Kajian Pengenaan Cukai Atas the Kombucha. Jakarta: Direktorat Teknis dan Fasilitas Cukai.

Elder, R.W., Lawrence, B., Ferguson, A. (2010). The Effectiveness of Tax Policy Intervention for Reducing Excessive Alcohol Consumption and Related Harms. Am J Prev Med. 2010 February; 38(2): 217-229.

Excise Duty Tables. Part I Alcoholic Beverages (2020). European Commission, Directorate General Taxation and Customs Union.

John, Stephen Moses & Deeseenthum, Sirirat. (2015). Properties and benefits of kefir -A review. Songklanakarin J. Sci. Technol. 37 (3), 275-282, May-Jun. 2015.

Khamidah, Aniswatul & Antarlina, S.S. (2020). Peluang Minuman Kombucha Sebagai Pangan Fungsional. Jurnal: Agrika: Jurnal Ilmu-Ilmu Pertanian, Volume 14, Nomor 2, November 2020: 184-200.

Kementerian Keuangan. (2009). Peraturan Menteri Keuangan No 237/PMK.04/2009 Tentang Tidak Dipungut Cukai. Jakarta: Kementerian Keuangan Republik Indonesia.

Kementerian Keuangan. (2017). Buku Tarif Kepabeanan Indonesia Tahun 2017. Jakarta: Direktorat Jenderal Bea dan Cukai.

Kementerian Keuangan. (2018). Peraturan Menteri Keuangan No 158/PMK.010/2018 Tentang Tarif Cukai Etil Alkohol, Minuman Yang Mengandung Etil Alkohol, Dan Konsentrat Mengandung Etil Alkohol. Jakarta: Kementerian Keuangan Republik Indonesia.

Majelis Ulama Indonesia. (2018). Fatwa MUI Nomor 10 Tahun 2018 Tentang Produk Makanan dan Minuman yang Mengandung Alkohol/Etanol. Jakarta: MUI.

Millar Kreklewetz LLP. Tax and Trade Lawyers. Alcohol Taxes and Duties. Retrieved from https://www.taxandtradelaw.com/alcoholtaxesandduties.html on May 23, 2021.

McIntyre, Lorraine & Sik Jang, Sung. (2020). A Study of Alcohol Levels in Kombucha Product in British Columbia. Provincial Health Services Authority. BC Centre for Disease Control.

Ordonansi Cukai Alkohol Sulingan Stbl. 1924 No.351

Pemerintah Republik Indonesia. (2007). Undang-Undang Republik Indonesia Nomor 11 Tahun 1995 Tentang Cukai Sebagaimana Diubah Dengan Undang-Undang Republik Indonesia Nomor 39 Tahun 2007. Jakarta: Kementerian Hukum dan HAM.

Pratiwi, A. , Elfita & Aryawati, R. (2011). Pengaruh Waktu Fermentasi Terhadap Sifat Fisik dan Kimia pada Pembuatan Minuman Kombucha dari Rumput Laut Sargassum sp. Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam. Universitas Sriwijaya. Palembang.

Wikipedia. Kefir. Retrieved from https://en.wikipedia.org/wiki/ Kefir on February 2, 2021.

Wikipedia. Kombucha. Retrieved from https://en.wikipedia.org/wiki/ Kombucha on February 2, 2021.

https://www.tokopedia.com/hargamaskerkefir/susu-kefir-sapi-1-liter-atau-1000-ml-grosir-reseller-prima-asli?refined=true&whid=0

Penjualan online Kefir.

https://www.tokopedia.com/rekomendasi/1253172478?ref=googleshopping&c=11975829286&m=287094937&p=1253172478&gclid=Cj0KCQiA7YyCBhD_ARIsALkj54pd0kHzL23uu02QjchapmxveNIvLlM8xjiO3chQfEoNPdeVDH9TSK8aAiHOEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

Penjualan online Kombucha.

https://www.ttb.gov/kombucha Perlakuan Kombucha di Amerika Serikat

Published

2021-09-17

How to Cite

Purwana, A. S., & Sutartib, M. (2021). RELAKSASI FASILITAS TIDAK DIPUNGUT CUKAI MMEA KADAR RENDAH DIKEMAS UNTUK PENJUALAN ECERAN. JURNAL PERSPEKTIF BEA DAN CUKAI, 5(1), 123–143. https://doi.org/10.31092/jpbc.v5i1.1153

Issue

Section

Articles