EKSTENSIFIKASI BARANG KENA CUKAI MINUMAN RINGAN BERPEMANIS

Authors

  • Sri Murwani Politeknik Keuangan Negara STAN
  • I Wayan Karmana Politeknik Negeri Bali
  • Hendro Daniel Hasibuan Politeknik Keuangan Negara STAN
  • Agus Sriyanto Politeknik Keuangan Negara STAN

DOI:

https://doi.org/10.31092/jpbc.v4i2.968

Abstract

ABSTRACT:

This study discusses the urgency of taxation on sweetened beverages in order to reduce the negative impact of consumption. Consumption control in the form of taxation is expected to reduce the negative impact. We use qualitative research method approach to understand social phenomena into a case study situational analysis that discusses the phenomenon of negative impact on sweetened beverages, with the approach of theory and previous research with the same research object, we discuss aspects of public policy in order to determine the object of new excise, namely, Legal, Philosophical Aspects, Socio-Economic, Reference, and Operational Aspects. The results showed that restrictions on the consumption of sweetened beverages can be done by taxation mechanism in accordance with the aspects required by the Law. Thus, the imposition of a tax on sweetened beverages meets the criteria and it is necessary to immediately propose to be designated as the object of the new BKC in an effort to reduce the negative impacts of consuming sweetened beverages.

Keywords: Esktensifikasi, Taxable Goods, Sweetened Beverages. Public Policy.


ABSTRAK:

Penelitian ini membahas urgensi pengenaan cukai pada minuman berpemanis dalam rangka mengurangi dampak negatif konsumsi. Pengendalian konsumsi dalam bentuk pengenaan cukai diharapkan mampu menurunkan dampak negatif tersebut. Kami menggunakan pendekatan metode penelitian kualitatif untuk memahami fenomena sosial menjadi suatu studi kasus analisa situasional yang membahas fenomena dampak negatif terhadap minuman- berpemanis, dengan pendekatan teori dan penelitian terdahulu dengan objek penelitian yang sama, kami membahas aspek-aspek kebijakan publik dalam rangka penetapan objek cukai baru yaitu, Legal, Aspek Filosofis, Sosial Ekonomi, Referensi dan Aspek Operasional. Hasil penelitian menunjukkan bahwa pembatasan konsumsi minuman berpemanis dapat dilakukan mekanisme pengenaan cukai sesuai dengan aspek yang dipersyaratkan oleh Undang-Undang. Pengenaan cukai terhadap minuman berpemanis telah memenuhi kriteria dan perlu untuk segera diusulkan untuk ditetapkan sebagai objek BKC baru sebagai upaya untuk mengurangi dampak-dampak negatif akibat mengkonsumsi minuman berpemanis.

Kata Kunci: Ekstensifikasi, Barang Kena Cukai, Minuman Berpemanis. Kebijakan Publik.

Author Biographies

Sri Murwani, Politeknik Keuangan Negara STAN

Politeknik Keuangan Negara STAN

Agus Sriyanto, Politeknik Keuangan Negara STAN

Customs and Excises Dept

References

DAFTAR PUSTAKA

Allcott, H., Lockwood, B. B., and Taubinsky, D. (2019) 'Should we tax sugar-sweetened beverages? An overview of theory and evidence', Journal of Economic Perspectives, 33(3), pp. 202-27.

Biro Komunikasi dan Pelayanan Masyarakat, K. K. R. (2016) 'MENKES: MARI KITA CEGAH DIABETES DENGAN CERDIK', Available: www.kemkes.go.id. Available at: https://www.kemkes.go.id/article/print/16040700002/menkes-mari-kita-cegah-diabetes-dengan-cerdik.html.

Bungin, B. (2015) Analisis Data Penelitian Kualitatif: Pemahaman Filosofis dan Metodologis ke Arah Penguasaan Model Aplikasi. 9th edn. Jakarta: PT Raja Grafindo Persada.

Chandra, E. M. and Gufraeni, R. (2011) 'Kajian Ekstensifikasi Barang Kena Cukai pada Minuman Ringan Berkarbonasi', Bisnis dan Birokrasi Journal, 16(3).

Edwards, R. D. (2011) 'Commentary: soda taxes, obesity, and the shifty behavior of consumers', Preventive medicine, 52(6), pp. 417-418.

Escobar, M. A. C., Veerman, J. L., Tollman, S. M., Bertram, M. Y. and Hofman, K. J. (2013) 'Evidence that a tax on sugar-sweetened beverages reduces the obesity rate: a meta-analysis', BMC public health, 13(1), pp. 1072.

Falbe, J., Rojas, N., Grummon, A. H. and Madsen, K. A. (2015) 'Higher retail prices of sugar-sweetened beverages 3 months after implementation of an excise tax in Berkeley, California', American Journal of Public Health, 105(11), pp. 2194-2201.

Falbe, J., Thompson, H. R., Becker, C. M., Rojas, N., McCulloch, C. E. and Madsen, K. A. (2016) 'Impact of the Berkeley excise tax on sugar-sweetened beverage consumption', American Journal of Public Health, 106(10), pp. 1865-1871.

Gruber, J. (2015) Public finance and public policy. Macmillan.

Jati, G. P. (2017) Penerimaan Cukai Tergerus, DPR Dukung Perluasan Objek Cukai. Available at: https://www.cnnindonesia.com/ekonomi/20170426074254-78-210131/penerimaan-cukai-tergerus-dpr-dukung-perluasan-objek-cukai.

Manyema, M., Veerman, J. L., Chola, L., Tugendhaft, A., Labadarios, D. and Hofman, K. (2015) 'Decreasing the burden of type 2 diabetes in South Africa: the impact of taxing sugar-sweetened beverages', PLoS One, 10(11), pp. e0143050.

Pomeranz, J. L. (2012) 'Advanced policy options to regulate sugar-sweetened beverages to support public health', Journal of Public Health Policy, 33(1), pp. 75-88.

Rosyada, H. and Ardiansyah, B. G. (2017) 'Analisis fisibilitas pengenaan cukai atas minuman berpemanis (sugar-sweetened beverages)', Kajian Ekonomi dan Keuangan, 1(3), pp. 229-241.

Satya, V. E. and Dewi, G. P. (2010) 'PERUBAHAN UNDANG-UNDANG PAJAK PENGHASILAN DAN PERANNYA DALAM MEMPERKUAT FUNGSI BUDGETAIR PERPAJAKAN', Jurnal Ekonomi Kebijakan Publik, 1(1), pp. 75-100.

Solahuddin, G. (2020) '3 dari 10 Penduduk Indonesia Mengonsumsi Gula Garam Lemak Berlebih Setiap Hari, Jakarta Separuhnya', GRID HEALTH, 11 November 2020 Available at: https://health.grid.id/read/352422022/3-dari-10-penduduk-indonesia-mengonsumsi-gula-garam-lemak-berlebih-setiap-hari-jakarta-separuhnya?page=all.

WHO (2016) 'Fiscal policies for diet and prevention of noncommunicable diseases: technical meeting report, 5-6 May 2015, Geneva, Switzerland'.

WHO (2017) 'WHO welcomes government proposals to increase excise tax on tobacco and sugar-sweetened beverages'.

Kementerian Kesehatan RI. (2014). Pedoman Gizi Seimbang. Kementerian Kesehatan RI. Diakses dari http://gizi.depkes.go.id/download/Pedoman%20Gizi/PGS%20Ok.pdf

Hidayat, Budi. (2018). Outlook Diabetes & Other NCD: Spending Patterns JKN

Sartika, Ratu Ayu Dewi. (2018). Dampak Pengenaan Cukai terhadap Konsumsi Minuman Bergula

National Treasury. (2018). Taxation of Sugar-Sweetened Beverages. Department: National Treasury Republic of South Africa. 8 July 2016.

Cukai Minuman Berkarbonasi. Diakses dari https://www.kemenkeu.go.id/media/4386/menggagas-cukai-minuman-berkarbonasi.pdf

Surono. (2014). Bahan Ajar Teknis Cukai I. Sekolah Tinggi Akuntansi Negara

Department of Finance. (2017). What is a TRAIN? Increasing the Tax of Sugar-Sweetened Beverages. Republic of The Philippines. Diakses dari http://www.dof.gov.ph/taxreform/index.php/beverages/

Published

2020-12-07

How to Cite

Murwani, S., Karmana, I. W., Hasibuan, H. D., & Sriyanto, A. (2020). EKSTENSIFIKASI BARANG KENA CUKAI MINUMAN RINGAN BERPEMANIS. JURNAL PERSPEKTIF BEA DAN CUKAI, 4(2). https://doi.org/10.31092/jpbc.v4i2.968

Issue

Section

Articles